Mândrie şi tradiţie – biserica din Ieud Deal

Dintre toate bisericile de lemn ale Maramureşului, cea de la Ieud Deal este probabil cea mai vestită, dar o bună parte din notorietatea ei este dobândită pe baza unor informaţii îndoielnice, contrazise de cercetarea ştiinţifică.

Bisericuţa rămâne şi aşa o bijuterie inestimabilă de artă şi arhitectură românească.

Biserica din Ieud-Deal

Biserica din Ieud-Deal

Pentru grupul celor opt biserici de lemn din Maramureş care au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, Ieud este cea mai proeminentă, jucând acelaşi rol pe care îl are Sarmizegetusa printre cetăţile dacice, Biertanul, printre bisericile fortificate sau Voroneţul, printre bisericile bucovinene.

Plusul de notorietate poate fi căutat în vechimea mai mare a bisericii faţă de celelalte din grup, fapt care a determinat o serie de autori să o catalogheze ca fiind „cea mai veche biserică de lemn din ţară”, dar şi în „Codicele de la Ieud”, un manuscris descoperit în 1921 în podul bisericii, despre care s-a speculat că ar fi cel mai vechi text care s-a păstrat în limba română.

Cercetări recente au demonstrat că nici biserica, nici codicele nu sunt aşa de vechi cum se credea. Totuşi, pe internet abundă încă textele care datează biserica în 1364, iar codicele la 1391-1392.

Însă, pe baza unui studiu dendrocronologic (datare pe baza inelelor copacilor), efectuat de cercetători de la Universitatea Lund din Suedia şi de la Institutul Islandez pentru Cercetări Forestiere s-a stabilit că lemnul din care e făcută biserica a fost tăiat în perioada 1610-1621. Chiar şi cu această datare, bisericuţa de la Ieud-Deal rămâne una dintre cele mai vechi dintre toate cele de lemn din țară. Ea nu este însă cea mai veche, această „onoare” revenind celei din Volovăţ, judeţul Suceava, mutată ulterior la Putna. Chiar și în Maramureș, printre cele aflate pe lista UNESCO, se găsește una mai veche, cea de la Poienile Izei. În ce priveşte codicele, un studiu al hârtiei pe care a fost scris îl datează în anii 1621-1626.

Valoroasă şi fără recorduri

Pictura interioară este realizată în tonalități liniştite

Chiar şi fără aceste „recorduri” de care ieudenii sunt foarte mândri (nu le spuneţi că nu sunt adevărate, căci vor urma discuţii lungi sau ridicări neîncrezătoare din sprâncene şi umeri), bisericuţa de lemn din dealul satului rămâne un exemplu fascinant de arhitectură şi artă maramureşene. Lăcaşul de cult de înalţă pe o ridicătură pietroasă, în mijlocul cimitirului. Înconjurat de cruci, de morminte şi de brazi seculari, se lasă greu de ghicit, aproape din orice unghi, o parte a construcţiei fiind obturată. Ca să îl vedeţi pe de-a întregul, trebuie să urcaţi deasupra cimitirului, pe o potecă din buza pădurii. Silueta monumentului se vede de aici în deplinătatea ei, profilându-se nu maiestuos, ci respectuos, faţă de toate cele din jur. Pare un lăcaş care a fost proiectat nu să impună şi să domine, ca arogantele catedrale de piatră din oraşe, ci să se armonizeze şi să se contopească cu fundalul rural.

În interior, pictura în tonuri liniştite este o altă capodoperă. Unul dintre cele mai valoroase ansambluri murale este cel care acoperă peretele de la intrarea în biserică. Ca să îl admiraţi pe deplin, va trebui să îl rugaţi pe custode să închidă pentru câteva minute uşa bisericii, aceasta fiind integrată în frescă.

Pictura murală acoperă întreaga suprafaţă interioară a bisericii, în altar, naos şi pronaos. A fost realizată cel mai probabil în anii 1764-1765, cu ocazia unei refaceri a bisericii, executată din banii nobilului român Mihai Balea, la vremea respectivă vicecomite al Maramureşului. De altfel această veche familie de nobili români se crede că a fost cea care a ctitorit biserica. Pictura este completată de câteva icoane valoroase realizate la 1782 de Alexandru Ponehalschi, unul dintre maeştrii picturii religioase a vremii, în stil postbizantin. Hramul bisericii este „Naşterea Maicii Domnului”.

De ştiut: Biserica din Ieud Deal nu este singura din sat, ea purtând acest nume chiar pentru a fi deosebită de ce din Ieud Șes, construită tot din lemân, la 1712. În apropiere de Ieud se găseşte şi o mănăstire, înfiinţată în 2003, a cărei biserică este tot de lemn.

Spune și altora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *