Biertan, crucea și spada sașilor

Dincolo de jumătatea drumului dintre Mediaş şi Sighişoara, în localitatea Șaroș pe Târnave, un drum lăturalnic se rupe spre Biertan. Dupa câţiva kilometri de la ieşirea de pe şoseaua naţională, printre dealurile din jur, se conturează impunătorul dom care, timp de 300 de ani, a fost centrul religios al saşilor.

Biserica din Biertan, văzută de la intrarea în sat

Biserica din Biertan, văzută de la intrarea în sat

Biserica de la Biertan e amplasată în centrul satului, pe o colină care domină împrejurimile. Clădirea istorică a unui restaurant medieval și câteva case tipic săsești de la baza ansamblului arhitectural sporesc farmecul locului. În piațeta din fața bisericii, câteva bănci și multe răsaduri de flori înconjoară un monument, altfel neizbutit, al Donariumului de la Biertan – o inscripție timpuriu medievală, care ar dovedi continuitatea daco-romanilor în Transilvania.

Revenind la biserica fortificată, aceasta este înconjurată de trei rânduri de ziduri, și vegheată de şase turnuri şi trei bastioane. Acest sistem defensiv a făcut-o să fie cea mai puternică dintre toate bisericile fortificate.

Intrarea se face printr-un tunel, și, după plata biletelor, pe o scară de lemn acoperită, care aduce aminte de cea de la Sighișoara.

Construcţia bisericii a început pe la 1490 şi a fost terminată cam pe când secolul următor îşi număra primul sfert. Goticul iniţial a fost completat mai târziu cu elemente ale Renaşterii, iar turnurile şi bastioanele medievale au întregit complexul, în exterior. În interiorul bisericii, artişti din Viena şi Nürnberg au croit cel mai mare altar poliptic de pe teritoriul actualei Românii, cu cele 28 de panouri pictate ale sale, iar maestrul Ulrich din Braşov a sculptat dintr-o singură piatră amvonul. Apoi, locuitorii Biertanului au donat steagurile breslelor lor, pentru împodobirea lăcaşului.

Născută sub zodie catolică, biserica de la Biertan a devenit luterană odată cu majoritatea saşilor, pe la 1540. Dar comunitatea locala nu i-a repudiat pe cei care au vrut să rămână catolici. Lor le-a fost pus deoparte un turn, aflat în aceeaşi curte cu biserica, pe care să îl folosească drept capelă. În 1572, Biertanul a fost ridicat la rang de episcopie, urmând ca pentru trei secole să îndeplinească acest rol. În 1867 a pierdut însă acest statut în favoarea Sibiului.

Spre deosebire de alte biserici fortificate din Ardeal, cea de la Biertan este perfect conservată şi a beneficiat de lucrări minuţioase de restaurare. Și momentan se lucrează, la restaurarea unor porțiuni din fortificațiile de jos, fapt care blochează accesul pe un coridor fermecător între două ziduri, punctat de o suită de arcade.

Mausoleul episcopilor sași de la Beirtan

Mausoleul episcopilor sași de la Biertan

Dacă ai norocul să prinzi o zi fără mulţi turişti, atmosfera din incinta zidurilor este idilică. E atât de linişte, încât se aud vocile gospodarilor din curţile dimprejur. Imperturbabili, ghizii îşi turuie lecţia bine învăţată: iată piatra pe care erau puşi în genunchi, duminica, la slujbă, copiii neascultători; iată uşa sacristiei, prevăzută cu 19 zăvoare, construită în 1515 şi premiată la expoziţia mondială de la Paris în 1900; iată orga monumentală din 1869, restaurată de specialişti elveţieni, iată mausoleul unde se află pietrele funerare ale episcopilor şi preoţilor.

În interior, impresionează și memorialul sașilor din Biertan, morți în Primul Război Mondial, având în centru un bărbat cu torsul gol, care poartă o spadă și un scut, decorat cu simbolul episcopiei de Biertan.

Poveştile ghizilor se cam termină odată cu anul 1867, când episcopia s-a mutat la Sibiu, iar înfloritorul Biertan a început să decadă, declinul accentuându-se în secolul următor, pe măsură ce saşii au început să părăsească locul, pentru a se stabili în Apus.

Cea mai mare

Biserica fortificată de la Biertan, fiind biserică episcopală sute de ani, este și cea mai mare de acest gen din Transilvania. Datorită numeroaselor turnuri și centuri de zid, dar și a masivității lăcașului de cult în sine, ansamblul de la Biertan aduce, de la distanță, mai degrabă a cetate decât a lăcaș de cult.

Biserica de aici a fost printre primele monumente culturale din România incluse în Patrimoniul UNESCO, în 1993, alături de Mănăstirea Horezu și bisericile cu pictură exterioară din nordul Moldovei. În 1999 poziția Biertanului pe listă a fost extinsă cu alte șase biserici fortificate, sub numele de „Sate cu biserici fortificate din Transilvania”.

De știut. Turismul la Biertan a explodat în ultimii zece ani. În timpul sezonului turistic, în apropierea bisericii parchează autocare după autocare de turiști, mai ales germani. Așadar, dacă vreți să vă bucurați de mai multă liniște, când vizitați Biertanul, duceți-vă în mai/iunie sau în septembrie.

Casa de bilete a fost extinsă și acum adăpostește și un mic spațiu cu suveniruri și o librărie, cu cărți legate de cultura și civilizația sașilor. Prețul unui bilet de intrare este de 10 lei și nu se plătește taxă foto.

Spune și altora

3 gânduri despre „Biertan, crucea și spada sașilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *