Deseşti, biserica de la intrarea în alt timp

Biserica de lemn din Deseşti se află chiar la intrarea în Maramureşul istoric, pe cea mai circulată arteră rutieră. Este, astfel, cea mai uşor de vizitat dintre toate cele opt biserici de lemn din Patrimoniul UNESCO care se găsesc în judeţul din nordul ţării.

Biserica din Desești

Biserica din Desești

Senzaţia de intrare într-un spaţiu suspendat în alt timp începe cum ieşi din Baia Sprie şi te îndrepţi, peste Gutâi, spre Maramureşul istoric. Drumul civilizat se termină brusc*, aşa că şi dacă nu doreşti să admiri peisajul captivant, vei fi nevoit să o faci, fiindcă gropile din asfalt nu îţi permit o deplasare în fuga cailor-putere.

După ce cobori „Dealul” – cum îi spun localnicii Gutâiului – ajungi în Mara, sat cu nume voievodal, cam pestriţ în ziua de azi. Imediat după Mara începe Deseştiul, sat cuprins, cu biserică de lemn în patrimoniul UNESCO.

Este primul obiectiv turistic major al Maramureşului istoric, pe acest traseu, şi nu trebuie ratat sub niciun motiv. Maramureşul se mândreşte cu opt biserici de lemn incluse în patrimoniul mondial, iar cea din Deseşti este cea care păstrează cel mai bine pictura interioară, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Dacă lăcaşul este închis, cereţi cheia de la locuinţa preotului, două case mai în jos de biserică. Preotul Ioan Ardelean este întotdeauna bucuros de oaspeţi,

Biserica din Deseşti, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” domină localitatea de pe un pinten de deal. Suplu ca o lebădă neagră cu gâtul întins, lăcaşul de cult ajunge să fie vizitat în timpul sezonului estival de câteva duzini de turişti, zilnic. Aşa că, dacă doriţi o vizită liniştită, alegeţi să o vizitaţi în afara sezonului, preferabil toamna, când vegetaţia care o înconjoară drapează biserica în nuanţe calde.

Luaţi-vă câteva minute ca să admiraţi curţile vechilor case din apropierea bisericii, veritabile muzee în aer liber, cu curţi verzi şi tinde de lemn. Spre comparaţie, casa preotului se remarcă prin betonul masiv din care este făcută.

Biserica din Deseşti se distinge dintre celelalte biserici de lemn din patrimoniul mondial prin pictura interioară, care s-a păstrat remarcabil, pe toţi pereţii celor trei încăperi. Predomină nuanţele de roşu, cromatica fiind subliniată de ştergarele maramureşene albe care împodobesc mobilierul bisericii. Una dintre cele mai frumoase scene este Râul de Foc, reprezentat pe peretele sudic al bisericii.

Pictura originală este semnată de zugravii Radu Munteanu, din Ungureni-Ţara Lăpuşului, şi ucenicul său Gheorghe, pe o grindă a pronaosului, în 1780. Catapeteasma şi celelalte icoane au fost realizate de meşterul Alexandru Ponehalschi.

Istoric

Biserica a fost ridicată din bârne de stejar pe o fundaţie de pietre de râu din Mara, înainte de 1770. Biserica este ridicată în locul uneia mai vechi, arsă de tătari în timpul invaziei din 1717. Legenda spune că localnicii au încercat să ridice biserica în alte patru locuri, dar piatra de altar s-a răsturnat, până când a fost pusă în poziţia actuală, unde a rămas dreaptă. Între anii 1996-1998, biserica a trecut printr-un proces de restaurare.

* De la redactarea articolului, drumul prin Pasul Gutin a fost reasfaltat (n.r.).

Spune și altora

Un gând despre „Deseşti, biserica de la intrarea în alt timp

  • Stimate Destinatar,
    Aș dori să vizitez o biserică de lemn (sau biserici de lemn) care este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Am căutat pe internet orele de deschidere oficiale, dar nu le-am găsit nicăieri până acum. Vă rugăm să ajutați cu programul și să indicați unde pot găsi detaliile exacte.
    Cu stimă, László Chvojka

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *